Reacties

Lees hier de ervaringen van andere gebruikers. Je kan ook je eigen ervaring toevoegen onder aan de pagina…

23 thoughts on “Reacties

  • deze is niet meer als bouwpakket leverbaar!
   ik heb de foxbox gebouwd,afgeregeld door PA!OKZ (Micha) en wil deze wel verkopen.
   (in nette staat,voor foto’s…laat even je mail adres achter of stuur mij een mail (oud-amsterdam@hotmail.com)

   Groet,
   Ronny

 1. Ik heb met veel genoegen de FokzBox gebouwd.

  Als extra heb ik er ‘n uitschakelbare kleine luidspreker ingebouwd zodat ik de ontvanger ook zonder koptelefoon kan gebruiken.
  De luidspreker heeft een impedantie van 32 Ohm en komt uit een sloop portofoon.
  Echter, bij hoge volume instellingen bij ontvangst gaat het audio staan te brommen en sputteren. Na raadplegen van het schema kwam ik tot de conclusie dat er terugwerking is via de voedingsspaning van de eindversterker naar de oscillator/mixer is. Dit heb ik opgelost door deze mixer (Q2) op 5V in plaats van 8V aan te sluiten. Daartoe heb ik de linker kant van L5 losgehaald van de print en met een draadje op de linkerkant van L7 aangesloten.
  De ontvanger werkt verder nog precies het zelfde en ik heb geen verschil in gevoeligheid ontdekt. De S-meter kan wel ‘n procentje of zo minder aanwijzen.
  Het volume kan nu helemaal opengezet worden zonder terugwerking.
  Ik heb overigens deze terugwerking alleen geconstateerd in FM.

  73,
  Han PA0JEN

  • Het FOKZbox audiocircuit is primair ontwikkeld voor gebruik met hoofdtelefoon. Bij gebruik van een luidspreker is de opgenomen stroom dermate veel hoger dat de zelfherstellende zekering begint in te grijpen. Het effect is het beschreven “motorboaten”. Dit kan worden ondervangen op de manier zoals Han heeft beschreven óf door deze zekering te vervangen door eentje van (bijvoorbeeld) 1 Ampere.

 2. Ik was er ook bij op het VPK en heb veel plezier beleefd bij het bouwen van de FOKZBOX. De ontvanger is érg gevoelig en mij valt op dat je de verzwakker al een behoorlijk stuk moet dichtdraaien om scherp te kunnen peilen, maar dat is natuurlijk alleen maar handig om hele kleine of ver weg gelegen zenders ook te kunnen uitpeilen. Bedankt Micha voor je hulp!

 3. Bedankt voor de snelle toezending van de peildoos. Ik moet hem nog bouwen maar het ziet er zeer verzorgd en compleet uit!

 4. Ik heb net een waanzinnig leuk kerstgeschenk ontvangen, de 2 meter pijldoos. Ik ga m de komende dagen op mijn gemak in welhaast zetten. Het pakket zoet er in ieder geval puik uit

 5. Bedankt Micha voor de fokzbox, ik heb hem keurig ontvangen zoals het hoort en hij is ook al gebouwd. Ik vind de s meter echt erg gaaf, hij reageert precies zoals ik me zou wenzen. top! Ik ga proberen mee te doen aan de ballonvosjacht. Vriendelijke groet van Marco

 6. Fokzbox besteld en supersnel (twee dagen) geleverd gekregen. De behuizing is een absolute aanrader, dat ziet er strak uit. Wel even de tijd nemen om de aarding goed in orde te maken, dat had ik onderschat maar het staat wel goed beschreven.

  Al met al een uitstekende peildoos, ik ben er erg blij mee.

 7. Na het lezen van het artikel over de FOZbox in Electron was mijn interesse gewekt. Omdat ik op dat moment geen project onderhanden had besloot ik om de FOZbox na te bouwen. Eerst heb ik overwogen om de print zelf te maken en de onderdelen bij diverse leveranciers te bestellen. Als je de kosten daar van optelt en de moeite die het kost kom je al snel tot de conclusie dat het bestellen van de print en de onderdelen bij http://www.peildoos.nl een snelle en betere optie is. Ik heb de bestelling gedaan en binnen 3 dagen lag het pakket op de mat. Snel uitpakken en de zaak bekijken. De print ziet er geweldig mooi uit en de door gemetalliseerde gaatjes maken het solderen een stuk eenvoudiger. De mee geleverde componenten passen keurig op de daarvoor bestemde plaatsen. De bij geleverde montage handleiding en gebruikers handleiding zijn prima verzorgd. Als je de volgorde aanhoud is montage geen enkel probleem. Bij de afregel voorschriften staat een opmerking over de kwetsbaarheid van de kerntjes van L1, L2 en L3 dat is niet overdreven. De kerntjes draaien zwaar en als je daar een niet passende afregelstift in stop breken deze onmiddellijk. Het afregelen van het X-tal op 15.9980 MHz heeft mij wel wat moeite gekost het X-tal liet zich niet zomaar 2 KHz opzij zetten. Ik heb C 52 (27pF) tijdelijk door een trim-C vervangen. Ik kon door aan de trimmer te draaien de frequentie exact op 15.9980 MHz krijgen, echter als ik de FOKZbox uitschakelde en opnieuw inschakelde wilde de oscillator niet starten. Als ik de trimmer verdraaide tot de oscillator wel spontaan starten dan stond de frequentie er teveel naast. Ik heb toen ook C 51 door een trimmer vervangen en na wat spelen lukte het toen om af te stemmen op de juiste frequentie en ook probleemloos in te schakelen. Ik heb de waarde van te trimmers opgemeten en daarvoor in de plaats vaste condensatoren in gesoldeerd. Als in het onderdelen pakket een kristal op de juiste frequentie zou zitten zou dit probleem waarschijnlijk niet optreden. Het zal wel met koste te maken hebben 16 MHz is een standaard waarde. Het verdere afregelen is simpel en in een paar minuten gebeurd. Alle functies werkte en de ontvanger deed precies wat er volgens de handleiding van verwacht mag worden. Het is aan te bevelen om de potmeter voor de afstemming te vervangen door een 10 slagen potmeter dat maakt het precies afstemmen gemakkelijk. Verder heb ik alleen maar hulde voor de ontwerper van de FOKZbox, software en hardware zijn prima in orde en op het kleine probleem met het op frequentie krijgen van het X-tal na is de bouw en het afregelen prima te doen voor ervaren en onervaren bouwers.
  Martien

 8. Inmiddels heb ik de fokzbox alweer een tijdje geleden gebouwd. Prima ervaring, het pakket kwam keurig gedocumenteerd en goed verpakt binnen. Bouwen was een fluitje van een cent en de afregeling verliep zonder problemen.

  Vorige week heb ik de kant en klare behuizing ook besteld en inmiddels binnen. Dit maakt mijn fokzbox echt af. De behuizing is geweldig mooi, strak freeswerk. Inbouwen was simpel en het resultaat mag er wezen!

 9. Lekker weer ouderwets weerstandjes en c’tjes prikken! Ik heb me erg vermaakt met de bouw, en na wat e-mailen met een behulpzame Mischa de probleempjes die ik tegenkwam opgelost. Ik verheug me op de eerste vossenjacht met de FOKZbox!

  73, Wouter Jan PE4WJ

 10. vorige week donderdag hebik de fokzbox besteld vrijdag werd pakketje al afgeleverd dat is erg snel. ik ben begonnen met het solderen van alle onderdelen en kan je aanraden om de beschrijving eerst goed te lezen. ik ben blij dat de kleine onderdelen er al opzitten want die zijn veel te klijn om zelf te solderen.

 11. Ik heb de FOXBOX nu in elkaar gesoldeerd en hij werkt mooi. Ik moet hem nog een keer afregelen met een goeie meetzender maar volgens mij klopt het wel zo. De eerste verschillen met mijn oude pijldoos zijn best groot want ik hoor hiermee veel meer. De s meter is erg mooi en hij reageert supersnel.

 12. na afloop van de Ballonvossenjacht ben ik gaan zoeken naar een geschikte ontvanger om de volgende keer wat makkelijker te kunnen peilen. tijdens de zoektocht kwam ik deze bouwkit tegen.

  na het bestellen was het pakketje 2 dagen later binnen, alles was prima verzorgd en voorzien van de nodige uitgebreide documentatie. Na de opbouw van de print wilde in eerste instantie het display geen licht geven. In mijn haast om een en ander aan de praat te krijgen gelijk weer een nieuw display besteld….. en natuurlijk werd de fout pas duidelijk toen ik het nieuwe display binnen had, een simpele soldeerfout was de reden van het niet goed werken van het display…balen dus.:-)

  de ontvanger werkt nu perfect en ook de inbouw is in mijn ogen goed gelukt. ik weet niet of ik een afbeelding kan sturen maar dat kan altijd nog.

  mischa bedankt voor de uitstekende verzorgde bouwkit.
  tot ziens bij een vossenjacht ergens in het land.

  pa3hgu, Johan

 13. Ik heb een keurig verzorgd pakketje thuis gekregen met accu en het goeie display. De verschillende soorten onderdelen waren keurig verpakt en er is een zeer uitgebreide bouwbeschrijving bij.

  In eerste instantie deed mijn peildoos het niet want het fetje Q2 was stuk gegaan. Ik heb een nieuwe besteld en die was heel snel binnen en nu werkt het perfect! Helemaal leuk!

 14. Ik heb de FOKZbox op 9 augustus besteld en hij is vandaag binnengekomen. Ik moet hem nog gaan bouwen maar het ziet er mooi uit. In het doosje zit de mooie print met al een paar onderdelen erop keurig verpakt in een antistatisch zakje en verschillende zakjes met alle onderdelen er bij. Leuk dat dit pakket voor een betaalbaar bedrag te koop is want bij conrad was het wel erg duur geworden anders. Ik zal hier wel een berichtje neerzetten als ie het doet.

 15. Ik heb de bouwdoos vorige week binnengekregen en heb hem dit weekend op mijn gemak in elkaar gezet. In het begin kreeg ik geen beeld op het display maar kwam er achter dat ik een soldeerfoutje gemaakt had. Daarna was alles dik voor elkaar, hij doet het in 1 keer. Ik moet hem nog wel een keer afregelen maar ik heb geen meetzender, maar op gevoel is het al erg goed.

  De uitleg is heel duidelijk en je kan eigenlijk op elke vraag een goed antwoord vinden door de beschrijving goed te lezen, dat zit super in elkaar. Ik heb een mooi aluminium kastje gevonden om m in te bouwen, met een beetje geluk is de peildoos voor de ballonvossenjacht af. Het ziet er supermooi uit allemaal, een aanrader.

 16. Pakketje ontvangen, ziet er keurig verzorgd uit zeg.

  De duidelijke nette bouwbeschrijving doorgenomen dat vergemakelijkt het bouwen, zo niet noodzakelijk.

  De toegepaste techniek en mogelijkheden zijn ‘slim’ te noemen.
  Ook de aftersales en communicatie is meer dan uitstekend!
  Mijn complimenten voor het geheel.
  Meer dan zijn geld waard.

  Bedankt Micha.

 17. Ik heb dinsdag de FOKZbox complete kit besteld en had m donderdag al binnen. Ik kreeg ook een mailtje met de bevestiging en ook eentje met het trakingnummer. Het ziet er super uit een mooie print van goede kwaliteit met ook een duidelijke beschrijving erbij. De pll chip zit er erg mooi op gesoldeerd maar dat moet ook wel want die is erg klein. Ik ben nu begonnen om m in elkaar te zetten maar met de duidelijke beschrijving is dat niet erg ingewikkeld. Het is wel een aardig werkje maar ik heb geen haast en ben heel beniewd hoe die werkt. bedankt voor de snelle service. Ik zal hier nog een berichtje sturen als ie het doet. Bedankt mischa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *