Functiebeschrijving

zelfbouw_80m_schema

Klik voor een grote afbeelding

Als we naar het schema kijken dan zien we dat het eigenlijk niet simpeler kan. Dit is een echte super! De eerste BF961 is zowel mengtrap als HF-versterker en die wordt gevolgd door een gewone BC547 als middenfrequentversterker. Tussen deze twee torren in wordt gefilterd met twee goedkope keramische filters. De ingang van de middenfrequent versterker is voorzien van een potmeter die het ingangssignaal regelbaar maakt. In een aparte RF-regeling aan de ingang van de ontvanger of een LF-volumeregelaar is niet voorzien… de potmeter op de MF-versterker maakt deze allebei overbodig. Dat geeft een knop minder te bedienen en te monteren!

De tweede BF961 in de rij is de productdetector. Aan deze detector is de BFO gekoppeld die is voorzien van hetzelfde keramische middenfrequentfilter als in de ontvanger wordt gebruikt, maar nu als resonator om de BFO-frequentie op te wekken. Aan het einde van de rit vinden we de alom bekende LM386 die vanwege zijn simpelheid en laag stroomverbruik in menige peildoos te vinden is.

Nog niet besproken is het sense-circuit. Dit is linksboven in het schema te vinden. Het sense-circuit zorgt er voor, met behulp van een klein uitschuif-antennetje, dat we weten welke kant we op moeten lopen.

De ferrietstaaf heeft een symmetrisch stralingsdiagram, zoals bij A. Met de sense antenne ingeschakeld krijgen we een diagram als B met een duidelijke voorkeursrichting, een voor/achterverhouding en daar hebben we bij het peilen veel gemak van.

Aangezien wij met dit artikel de doelstelling willen halen dat er zo veel mogelijk peildozen gemaakt worden, ga ik niet verder in op het schema, maar wel op de bouw van dit project. Voor nadere uitleg van de werking verwijs ik naar het originele artikel uit CQDL 11/87 of naar de toelichting van de redactie (elders in dit artikel).