LiOn accu laadcircuit

laadcircuitDe FOKZbox beschikt over een eenvoudig laadcircuit die geschikt is voor het laden van NiMH accu’s. Nu wordt in de FOKZbox ook nogal eens gebruik gemaakt van afgedankte LiOn accu’s uit bijvoorbeeld afgeschreven laptop accupacks. Twee van deze cellen leveren nominaal 7,2V en zijn met hun 2500mAh uitstekend geschikt. Laden van LiOn cellen vindt echter op een afwijkende manier plaats ten opzichte van NiMH accus.

Hans, PA0JBG heeft daar het volgende op bedacht. Hij schrijft:

Op aandringen van diverse gebruikers is hier een aanvulling voor het gebruik van LiOn Accu s. In oude accupakketten van laptops  zitten vaak nog wel een paar goede cellen, deze zijn dus voordelig voor de FOKZbox ontvangers.

Er is wel een voorwaarde om LiOn te kunnen gebruiken: er moet beslist een PCB board gebruikt worden voor de juiste laadmethode en beveiliging van de LiOn accus. Hiervoor bestaan printjes, deze kosten erg weinig – bijvoorbeeld hier.

Hoe je deze lader in de FOKZbox inbouwt, dat lees je door op de afbeelding te klikken!